Takler de store prosjektene

Sonepar Hamar er en stor avdeling med syv dyktige medarbeidere, som håndterer kunder og prosjekter på hele innlandet. - Fagkompetanse, bredt erfaringsgrunnlag og vårt solide logistikkapparat gjør at vi evner å levere på de store prosjektene, sier avdelingsleder Thomas Olsen.
Kundene er i hovedsakelektroinstallatører og tavlebyggere.
- Vi leverer til betydelige prosjekter, det være seg infrastruktur eller næringsbygg. Enten regner vi prosjekter selv eller så benytter vi Sonepar sin egen tilbudsavdeling sentralt, som har lang og tung erfaring på feltet, sier Olsen.
Fagfolk i alle ledd
I Sonepar møter du fagfolk, og de aller fleste på avdeling Hamar har fagbrev i kombinasjon med mange års erfaring i bransjen.
- På logistikksiden er vi sterke og kan levere raskt, det være seg tilbyggeplass eller veiprosjekter. Vi er kjent for å være smidige og for å snu oss raskt rundt for kundene. Det meste går fra sentrallageret i Drammen, men vi har også et godt plukklager her på Hamar, sier Olsen.
Noen av de større prosjektene han trekker frem er leveranser til E16Bjørum-Skaret og kabelleveranse til tunnel fra kraftstasjon til Hafslund i Torpa, begge for kunden Minel Land Elektriske.
270 kilometer kabler
På E16 begynner veien å se ferdig ut, men det gjenstår ennå mye på elektrosiden før veistrekningen åpnes for trafikk høsten2025. Veistrekningen, som er på 8,4 kilometer, er en kompleks konstruksjon med spesielt mange elektroinstallasjoner og systemer.
– I prosjektet som helhet skal det trekkes til sammen 270.000 meter kabler, tilsvarende 270 kilometer kabler. Det er mange ulike systemer som skal «samsnakke» og fungere på tvers både langs veien og i begge tunnelene.
Installasjonene på strekningen inkluderer:
● 160 elektroskap
● 1542 lysarmaturer
● 7 tekniske rom
● 173 kamera i dagsone og tunnel
● 88 nødstasjoner med telefoner/brannslukkingsutstyr
● 22 havarinisjer
● 120 variable skilt
● 402 kjørefeltsignaler
● 90 fartsgrenseskilt
● 40 bommer
● 52 blinksignaler
● 33 ventilatorer (tunnelene)
Veien skal gjennom en rekke testperioder før den kan åpnes:
Den førstetestperioden kalles Entreprenørens egentest (EET). Den er en viktig del av kvalitetssikringen i byggeprosjekter. Den består av flere trinn som entreprenøren må gjennomføre for å sikre at arbeidet er utført i henhold til spesifikasjonene og kravene. Deretter følger testperioden Site Acceptance Test(SAT) som utføres av Vegvesenet (elektro). Denne perioden er det satt av 3 måneder til. SAT er en prosess som brukes for å bekrefte at et system eller utstyr oppfyller våre krav og spesifikasjoner etter installasjon. Hovedformålet med denne testen er å sikre at systemene fungerer som forventet i det miljøet de skal brukes i. Når SAT er godkjent, kan testperioden «User Acceptance Test» (UAT) starte.
Store leveranser til en av Norges største tavlebygger
Skaaret AS (et selskap i Satema-gruppen) er en annen sentral kunde avdeling Hamar har mangebetydelige leveranser til.- Her er vi inne på flere større prosjekter. Lang erfaring og kunnskap har gjort oss gode på tavlebyggere og Satema og Skaaret er blitt en viktig kunde for oss, sier Olsen. (Se egen sak)