NEK 703

6/8/24
NEK og andre standarder
6/8/2024

Det er en økning i antall datasentre i Norge. NEK 703 - Anlegg og infrastruktur i datasentre - er en standardserie som setter krav til hvordan et datasenter skal bygges. For å ivareta miljøet knyttet til drift av et datasentre har man i den nye utgave av NEK 703 lagt til flere standarder som tar for seg miljøhensyn.

Flere av de største datasenteraktører velger å legge sine anlegg i Norge på grunn av lav energikostnad, gunstig klima for kjøling og høy sikkerhet. Samtidig får man god tilgang på grønn energi, som er viktig for en bærekraftig forretningsdrift.

Standarder for datasentre

Som i alle installasjoner, som krever elektrisitet, er det standarder som tar for seg datasentre. NEK 703 - Anlegg og infrastruktur i datasentre er en samling av 14 standarder i NEK EN 50600-serien. En fellesnevner for standardene i NEK EN 50600-serien er at de ser på KPI’enes forhold til et datasenters totale infrastruktur, IT-utstyr (servere m.m.) og IT operasjoner.

Hva er nytt i NEK 703:2024?

Under Eliaden 2024 ble en revidert og oppdatert utgave av NEK 703 lansert. Den nye utgaven har flere nyheter og endringer, som blant annet tar for seg datasentres miljøavtrykk. Datasentre er storforbrukere av energi. I en rapport fra desember 2023 sier Norsk Datasenter Industri at det i Norge brukes om lag 150 MW av en kapasitet på 501 MW. Dette utgjør allikevel ikke mer enn ca. 1% av kraftproduksjonen i Norge. Slik sett utnytter industrien energien på en effektiv måte.

Miljøhensyn

Det stilles miljøkrav til datasentre i Norge i forhold til:

  • Energieffektivitet 
  • Klimanøytrale 2030 – bransjen i Norge har sluttet seg til den europeiske avtalen «Clima Neutral Data Centre Pact» om å bli klimanøytral innen 2030. Denne avtalen ser på flere områder med blant annet bruk av fornybar energi, resirkulering av overskuddsvarme, og vannforbruk.  
  • Bærekraftig bruk av vann – effektiv kjøling, gjenbruk av vann.
  • Resirkulering og gjenbruk av utstyr – sirkulærøkonomi.

Standardserien stiller strenge krav til miljø, og syv av delstandardene i samlingen omhandler aspekter knyttet til miljø. NEK EN 50600-4-x serien definerer generelle krav til KPI’er, ressursbruk og miljøaspekter for et datasenter. For å styrke denne delen av standardserien har man lagt til tre nye standarder.

Viktig verktøy

Hensikten med standardene i EN 50600-4-x serien er raskere å få etablert operasjonelle infrastrukturer som har en forbedret ressursutnyttelse. Slik sett er standardene et viktig verktøy for å imøtekomme krav til redusert ressursbruk og mindre miljøavtrykk for datasentre. Det gjelder både myndighetskrav og selvpålagte krav i bransjen.

Flere artikler i denne kategorien