Ny NEK 700 ble lansert på Eliaden

6/8/24
NEK og andre standarder
6/8/2024

NEK 700 – Informasjonsteknologi, er en standardserie som angir kravene til et ekom-anlegg med tilfredsstillende kvalitet. Den nye utgaven av serien, som ble lansert på Eliaden, vakte stor interesse blant publikum, sa en entusiastisk kommunikasjonssjef Arild Kjærnli i NEK.

Det er myndighetene ved Nkom som angir NEK 700 som metode for å tilfredsstille kravene i ekom-forskriften. Standardserien ble lansert i oppdatert og revidert utgave på Eliaden.

NEK 700 oppfyller kvalitetskrav

NEK 700 danner fundamentet for planlegging og bygging av kabelinstallasjoner i Ekom-anlegg. Myndighetene setter gjennom ekom-forskriften kvalitetskrav til ekom-installasjoner. Kravene tilsier at en installasjon av et ekomnett skal være fagmessig utført og ha en tilfredsstillende kvalitet. Samtidig må det også tas hensyn til hva nettet skal brukes til, hvilke nett som skal tilkobles og hvilke krav dette gir for overføring.

– Nkom stiller krav til brukes av en standard eller at det kan dokumenteres at anlegget er bygd med tilsvarende kvalitet. Legges NEK 700 serien til grunn for installasjonen, vil den tilfredsstille Nkoms krav til kvalitet. Installatør og anleggseier har ikke anledning til å avtale dårligere kvalitet på anlegget enn det kravene i standardene tilsier, forteller Svein Roar Jonsmyr, senioringeniør i Nkom.

Krav til kompetanse

Det er ikke et krav at hver enkelt montør hos en ekom-installatør skal være sertifisert. Imidlertid stiller myndighetene et krav om at virksomheten må ha minst én kvalifisert person i 100 prosent stilling. Vedkommende vil da få ansvaret for alt det faglige arbeidet i bedriften. Kriteriene for å være kvalifisert personell innebærer både formell utdannelse og relevant praksis.

– Det er strenge krav for å bli kvalifisert personell (KP) i en ekom-virksomhet. Vedkommende bærer totalansvaret for ekom-installasjoner bedriften utfører. Dette innebærer kompetansen til montører og kvaliteten på anlegget virksomheten installerer. Når virksomheten baserer seg på metoder beskrevet i NEK 700, er dette en enkel vei for KP å sikre riktig kvalitet. Installatøren kan fritt velge å bruke andre metoder, men da må han eller hun finne et alternativ som er bedre eller tilsvarende NEK 700, fortsetter Jonsmyr.

Tilsyn av ekom-anlegg

En viktig del av Nkoms ansvar er å foreta tilsyn av ekom-installasjoner. Hensikten er å avdekke mangler i forhold til myndighetenes krav om god teknisk kvalitet i ekom-nettet. En viktig garanti for at installasjonen er i tråd med forskrift og kravene i NEK 700, er samsvarserklæringen. Denne skal alltid utstedes etter fullført installasjon, og er en dokumentasjon på anleggets kvalitet. Samsvarserklæringen er et viktig juridisk dokument ved eventuelle tvister. Dersom installatørvirksomheten ikke oppfyller kravene i autorisasjonsforskriften eller annet lovverk, kan man i ytterste konsekvens miste autorisasjonen.

– Når vi foretar tilsyn legger vi alltid NEK 700 til grunn. Våre erfaringer er at standarden gir et godt grunnlag for å avdekke avvik fra reglene i ekom-forskriften.  Noe av det første som blir gjort er å sjekke at samsvarserklæring for anlegget er på plass, og i tvilstilfeller blir også oppdragsgiver kontaktet. Hensikten med våre tilsyn er å kontrollere at installasjonene tilfredsstiller bredbåndsutbyggingsloven og ekom-forskriften, avslutter Svein Roar Jonsmyr.

Flere artikler i denne kategorien