Systemjording i TN installasjoner

6/8/24
NEK og andre standarder
6/8/2024

Antallet TN-installsjoner øker i Norge. Det gir utfordringer der det er flere strømkilder i installasjonen. I en tid hvor solcelleanlegg, energilagring og UPS’er får større utbredelse, kan det gi uheldige virkninger i et TN-anlegg. 

NEK har derfor utviklet rapporten NEK TR 402 – Systemjording i TN-installasjoner, som identifiserer problemområdene og beskriver løsninger.

I dag vokser antallet installasjoner med flere strømkilder. Typisk er solcelleanlegg kombinert med det offentlige strømnettet. Det kan også være generatorer, batterier eller UPS. Når installasjonen er i et TN-nett, kan det medføre flere utfordringer som ikke ivaretar elsikkerhet. For å gripe fatt i dette har NEKs standardiseringskomite NK 64 utarbeidet rapporten NEK TR 402 - Systemjording i TN-installasjoner. Rapporten tar for seg utfordringene med flere strømkilder i slike installasjoner, og gir veiledning til hvordan man kan løse det. Rapporten ser på utfordringene ved å tilkoble mer enn en strømkilde i TN-installasjoner. 

Utfordringer i NEK TR 402 

Hovedhensikten er å unngå elektromagnetisk støy i installasjonen og sikre at vi ikke har sirkulerende strømmer som er veldig viktig for å unngå støyproblematikk. Videre ønsker man å unngå at det går driftsstrømmer i ledere for beskyttelsesformål, unngå at det oppstår mulighet for driftsstrømmer i funksjonsjordledere, og å unngå at det går parallelle strømbaner i forskjellige nøytralledere tilbake til de forskjellige strømforsyningene. Det er også meget viktig å sikre entydig håndtering av krav til frakobling for å ivareta elsikkerheten og gjør livet lettere for installatørene.

Frakoble nøytralleder i hovedtavlen

Det har aldri vært krav til å frakoble nøytralleder i hovedtavlen til en forbruker. I Norge har det vært en tradisjon at man kommer inn med en PEN-leder, altså et TNC-system – og splitter PE og N-leder i fordelingen og går gjennom bryteren med N-lederen utenom bryteren med PE-lederen (jordleder) til jordskinnen.

Kravet er at alle kurser/belastninger skal kunne frakobles fra alle spenningsførende ledere i tilførselen. Har man tre faseledere og PEN-leder inn, har man kun 3 spenningsførende ledere inn. Det er heller ikke noe krav til at en N-leder, som etableres inne i et utstyr, skal kunne frakobles. Et sikringsskap, en tavle og fordeling er et elektrisk utstyr. 

«Megging»

Begrunnelse for at man har benyttet 4 polt vern fremfor installasjonen, er at man ønsker å kunne «isolere ut» nøytralpunktet på en enkel måte slik at man kan foreta isolasjonsmålinger. Isolasjonsmåling eller såkalt «megging» brukes for å sikre at det elektriske anlegget er «tett». Det vil si at man ikke har lekkasjestrømmer til jord. Megging utføres med høy spenning og når N-leder ikke er frakoblet, kan dette skade utstyr og utgjøre en fare. 

Forankring av nøytralleder og prinsipielle forhold

Det kan være flere overraskelser i rapporten som også beskriver andre forhold knyttet til forsyning av en TN-installasjon, med eller uten interne strømforsyningsenheter. 

Hensikten med rapporten er altså å sikre en entydig forankring av nøytralleder til jordpotensial i TN-systemer, samt å beskrive de prinsipielle forholdene ved forsyning av en TN-installasjon med fokus på å:

  • sørge for en entydig forankring av nøytralledere i installasjonen til jordpotensial ved alle mulige driftssituasjoner
  • unngå at det oppstår mulighet for driftsstrømmer i ledere for beskyttelsesformål
  • unngå at det oppstår mulighet for driftsstrømmer i funksjonsjordledere
  • unngå mulighet for parallelle strømbaner i nøytralledere tilbake til strømforsyningsenhetene

Videre ønsker man å legge til rette for en entydig håndtering av krav til frakobling.

Flere artikler i denne kategorien