Bruk strøm smartere: Slik sparer du strøm med smartkontakter

6/8/24
Teknologi
6/8/2024

Visste du at apparater som står i standby-modus kan stå for opptil 10 prosent av strømregningen din? Med dyrtid og økte strømpriser, leter mange etter løsninger for å redusere strømregningen. 

En effektiv måte å redusere strømforbruket på, som stadig flere får øynene opp for, er ved hjelp av smartkontakter. I denne guiden vil vi forklare hva smartkontakter er, hvordan de fungerer, og hvordan du kan bruke dem til å spare strøm. 

Hva er smartkontakter?

Smartkontakter er enkle enheter som plugges inn i eksisterende stikkontakter og gir deg mulighet til å styre tilkoblede apparater via en app på smarttelefonen din eller andre smartenheter. Disse kontaktene kan også integreres med smarthjemsystemer som Google Home eller Amazon Alexa, og gir muligheter for fjernstyring, tidsplanlegging og automatisering.

Fordeler med smartkontakter

  1. Redusert energiforbruk
    Smartkontakter kan hjelpe deg med å redusere energiforbruket ved å slå av apparater som ikke er i bruk. Mange enheter bruker strøm selv når de er slått av (såkalt standby-strøm). TV-er, datamaskiner, og spillkonsoller er blant de vanligste enhetene som trekker strøm selv når de er slått av. Ved å bruke smartkontakter kan du enkelt unngå denne unødvendige strømbruken.

  2. Automatisering og tidsstyring
    Med smartkontakter kan du planlegge når apparatene skal være på eller av. For eksempel kan du programmere lysene i stuen til å slå seg av automatisk om natten eller kaffetrakteren til å starte før du våkner. Dette bidrar igjen til å redusere strømforbruket og forenkle hverdagen.

  3. Fjernstyring
    Smartkontakter gir deg muligheten til å slå av eller på enheter selv når du ikke er hjemme. Dette er spesielt nyttig hvis du har glemt å slå av noe før du dro hjemmefra, eller ønsker å styre lys og apparater mens du er på ferie.

Spar strøm med smartkontakter

  1. Identifiser energikrevende apparater
    Begynn med å identifisere hvilke apparater i hjemmet ditt som bruker mest strøm. Dette kan være ting som panelovner, klimaanlegg, TV-er, spillkonsoller, datamaskiner og kjøkkenapparater.

  2. Installer smartkontakter
    Installer smartkontakter på de apparatene du ønsker å kontrollere. ELKO har et bredt utvalg av kvalitetsprodukter som å bruke — både smartplugger for eksisterende kontakter og smarte stikkontakter som kan erstatte de gamle.

  3. Oppsett av tidsplaner og automatisering
    Bruk appen som følger med smartkontakten for å sette opp tidsplaner og automatisering. Dette kan inkludere å slå av lysene på bestemte tider, skru av varmeovner når ingen er hjemme, eller kontrollere belysningen for å gi inntrykk av at noen er hjemme selv når huset er tomt.

  4. Følg med på strømforbruket
    Mange smartkontakter, blant annet de fra ELKO, har funksjoner for å overvåke strømforbruket. Dette gir deg innsikt i hvor mye energi hvert apparat bruker, og hjelper deg med å identifisere nye muligheter for å redusere strømregningen din.

Kom i gang med ELKO smartkontakter

Smartkontakter er en enkel og effektiv måte å redusere strømforbruket på, og de gir deg samtidig økt komfort og kontroll over hjemmet ditt. Ved å investere i kvalitetsprodukter som ELKO smartkontakter, kan du ikke bare spare penger, men også forenkle hverdagen din.

ELKO tilbyr en rekke smartkontakter som kan integreres med ulike smarthjemsystemer. De er kjent for å være pålitelige og brukervennlige, og kan bidra betydelig til å redusere strømforbruket i hjemmet ditt. ELKO smartkontakter kan enkelt kobles til din WiFi og styres via en app, noe som gir deg full kontroll over strømbruken.

Flere artikler i denne kategorien