Henter energi i avløpsvann
Det er mye energi i renset avløpsvann, og det kan utnyttes, melder Kongsberg kommune.
Den grønne energiutnyttelsen er et resultat av et samarbeid mellom Kongsberg kommune og Kongsberg Teknologipark.
Det rensede avløpsvannet holder 6-8 grader når det kommer ut fra Sellikdalen. Vannet går inn i en energisentral ved Carpus i Kongsberg Teknologipark. Her tas energien ut, og vannet kjøles ned til 0 grader. Energien brukes til oppvarming av byggene i teknologiparken gjennom et fjernvarmeanlegg.
Den grønne energiutnyttelsen er et resultat av et samarbeid mellom Kongsberg kommune og Kongsberg teknologipark.
- Avløpsvannet som kommer fra Sellikdalen renseanlegg holder en viss temperatur, forteller Roar Jarness, seksjonsleder for vann og avløp i Kongsberg kommune.
Utnytter varmen
Det rensede avløpsvannet holder 6-8 grader når det kommer ut fra Sellikdalen. Dette er varme som kan utnyttes. Vannet går derfor inn i en energisentral ved Carpus i Kongsberg teknologipark. Her tas energien ut, og vannet kjøles ned til 0 grader. Energien brukes til oppvarming av byggene i teknologiparken gjennom et fjernvarmeanlegg.
- Vi har ikke store nok bygg i nærheten til at vi kan utnytte denne ressursen selv. Derfor er det veldig bra at har en stor nabo med mange bygg, som Kongsberg Teknologipark, og at de kan utnytte denne ressursen, sier Jarness.
- Det er også viktig i bærekraftsammenheng. Vi utnytter de ressursene vi har i nærheten, og med det må vi kjøpe mindre strøm produsert andre steder, legger Frank Abelsen til, driftssjef i Kongsberg Teknologipark.
Ny avtale
Samarbeidet mellom Teknologiparken og Kongsberg kommune har pågått siden 2009. Nå som det skal bygges et nytt renseanlegg i Sellikdalen skal de to partene forhandle fram en ny avtale.
- Det er veldig bra at denne energien kan utnyttes, og vi er veldig glad for samarbeidet med Kongsberg Teknologipark, sier Jarness.
- Nå er vi i dialog om en reforhandlingsavtale med Kongsberg Teknologipark.
Vi befinner oss helt i startfasen, derfor er det litt tidlig å si noe om tidsaspektet for prosjektet, men denne høsten bør vi kunne redegjøre for fremdriften, avslutter Jarness.