Med KI på øret

6/8/24
Teknologi
6/8/2024

Trådløse hodetelefoner blir stadig smartere. Nye KI-funksjoner gir både lyd, støydemping og kommunikasjon med omverdenen et løft.

Kunstig intelligens innarbeides i mer og mer av forbrukerelektronikken vår. Gradvis har KI-teknologier inntatt hodetelefonene og åpnet opp for muligheter som inntil nylig bare var fremtidsdrømmer.

Sony bruker en kombinasjon av mikrofoner og avanserte algoritmer for å identifisere og fjerne bakgrunnsstøy mer effektivt enn før. Sammen med flere andre produsenter har de dessuten kommet med en KI-drevet funksjon som automatisk justerer støydempingsnivået basert på omgivelsene dine. Sanntidsprosessering ved hjelp av KI innebærer blant annet bedre demping der det er mye støy.

Sennheiser kan også skilte med en rekke KI-funksjoner. En av de mest imponerende er Smart Control-appen, som gjør det mulig å lage en personlig lydprofil basert på egen hørsel. Det finnes også modeller som enkelt lar deg tune lyden etter ulike sjangre eller preferanser.

En rekke produsenter leverer hodetelefoner med Google Assistant eller Siri, noe som gir brukeren stemmekontroll over musikkavspilling, anrop og navigasjon. KI kan bidra med bedre stemmegjenkjennelse og mer presis respons. Dermed blir det lettere å finne fram til et avsnitt i en podcast, eller å komponere en spilleliste på direkten. Dessuten vil du via for eksempel ChatGPT kunne få hjelp til oversettelse, dersom du er på ferie et sted der språket er fremmed.

Dette er bare noen av nyhetene der KI spiller en sentral rolle. Men uansett hvor imponerende det måtte være med fremveksten av KI – lydkvalitet og komfort bør fortsatt veie tungt når du skal kjøpe nye hodetelefoner.

Et lite utvalg hodetelefoner som utnytter KI-teknologien:

Sony WH-1000XM5

Tilbyr Sonys beste støydemping, takket være en kombinasjon av mikrofoner og avanserte algoritmer. De har også en adaptiv lydfunksjon som justerer lyden basert på omgivelsene dine.

Sonos Ace

En nyhet som kan kobles til Sonos sine egne lydplanker, i første omgang Arc. Dette skal gi surroundlyd rett på øret. En romkalibreringsfunksjon skaper romklang som illuderer rommet du sitter i.

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Gir en premium lydopplevelse med en rekke KI-drevne funksjoner, inkludert Smart Control-appen og Adaptive Sound Enhancement.

Bose QuietComfort Ultra

Har svært god støydemping samt en rekke KI-drevne funksjoner, inkludert Aware-modus og Google Assistant.

Apple AirPods Max

Disse hodetelefonene har i tillegg til avansert aktiv støydemping også romtilpasset filmlyd. De har dessuten en adaptiv EQ-funksjon som justerer lyden basert på formen på øret ditt.

Flere artikler i denne kategorien