Stadig flere forlater X – hva er alternativene?

6/3/25
Teknologi
6/3/2025

Elon Musks oppkjøp av Twitter (nå X) i 2022 har endret plattformen i den grad at mange brukere ser seg om etter alternativer.

En mer uforutsigbar moderering, økt spam, polarisering og desinformasjon, har bidratt til å undergrave tilliten til X. Musks kontroversielle uttalelser om politikk, og hans støtte til Donald Trump, har forsterket misnøyen blant mange brukere – også i Norge.


Likevel er X fortsatt den desidert største mikrobloggtjenesten. Antall månedlig aktive brukere ligger ifølge ulike estimater mellom 336 og 619 millioner, der variasjonen skyldes ulike målemetoder og uklare tall for bot-aktivitet. Engasjementet per bruker har imidlertid falt, særlig blant journalister og offentlige personer som tidligere var plattformens kjernebrukere. Stadig flere av dem forlater nå X.

Threads – Metas utfordrer

Threadsfikk sommeren 2023 en pangstart med over 100 millioner registreringer på fådager, i stor grad drevet av sømløs integrasjon med Instagram. Manglende mulighet for direktemeldinger, begrenset søkefunksjonalitet og svakere innhold enn X, gjorde det derimot vanskelig å holde på brukerne. Facebook-eier Meta har lansert flere forbedringer, men spørsmålet er om Threads klarer å utvikle en egen identitet, eller om det forblir en Instagram-forlengelse. Plattformen rapporterer 275 millioner månedlige brukere.


Bluesky – et desentralisert alternativ

Bluesky, startet av tidligere Twitter-sjef Jack Dorsey, har raskt tiltrukket seg de som ønsker større kontroll over egne data. Plattformen bygger på en ny protokoll som lar brukere og organisasjoner drifte egne servere samtidig som de er en del av et felles nettverk. Etter å ha åpnet for alle i 2024, har Bluesky nådd anslagsvis 27 millioner brukere med et innhold mange forhenværende Twitter-entusiaster vil kjenne seg igjen i.'



Et fragmentert SoMe-landskap

Utviklingen går i retning av at ulike grupper samler seg om forskjellige plattformer basert på interesser og verdier. Samtidig velger mange å være aktive på flere plattformer. Dermed er det ingen enkeltaktører som dominerer den offentlige samtalen i like stor grad som Twitter tidligere gjorde.

Fremveksten av alternativer handler ikke bare om funksjoner, men også om tillit, verdier og kontroll over egen data. Nye reguleringer påvirker hvordan plattformene opererer, mens KI stadig oftere styrer både innholdsmoderering og nyhetsflyt.

Brukere og annonsører er nødt til å tilpasse seg et mer fragmentert landskap. Spørsmålet er om dette vil føre til mindre polarisering og støy – eller om debattene bare blir spredt over flere kanaler.

Flere artikler i denne kategorien