Matter: Nye muligheter i smarthjemmet

7/3/25
Teknologi
6/3/2025

Har du noen gang kjøpt en smart dings som trenger en app, men som nekter å snakke med smarthjemmet ditt via Apple Home eller Google Home – eller som ikke fungerer uten å kjøpe en ekstra hub?

 

Eller enda verre, kanskje du har kjøpt et produkt og oppdaget at du overhodet ikke kan bruke det før du kjøper en spesifikk hub?

 

Disse scenariene er dessverre altfor vanlige innen smarthjemverdenen. Det er nettopp dette kaoset Matter-standarden tar sikte på å rydde opp i.

Hva er Matter?

Nå, to år etter at standarden først ble introdusert, begynner den å bli ganske utbredt. Matter-logoen er å se på stadig nye produkter. Bak standarden står giganter som Amazon, Apple, Google, IKEA og Samsung. Connectivity Standards Alliance (tidligere Zigbee Alliance) håndtererstandarden.

 

Målet er en universell plattform der smarthjemprodukter fra ulike leverandører skal fungere sammen uten behov for egne huber og spesifikke apper. Matter bygger på eksisterende nettverksteknologi som WiFi, Ethernet, Bluetooth Low Energy og Thread. Matter støtter ikke Zigbee og Z-wave direkte. Systemer som Philips Hue (Zigbee) har støtte for Matter gjennom Hue Hub, som har fått Matter-støtte gjennom en oppdatering.

 

Thread er spesielt viktig for Matter. Det er en lav-energi mesh-teknologi som gjør at enheter kan kommunisere direkte og opprettholde forbindelsen selv om én enhet faller ut.

 

I Matter-sammenheng kan for eksempel Tados nyeste radiatorventiler (X-serien) kobles til en såkalt Thread Boarder Router som Apple TV 4K (2021 og nyere), Apple HomePod Mini og Google Nest Hub (2.generasjon), uten behov for Tados egen hub.

Én standard – hvilket som helst økosystem

Mens WiFi, Ethernet, Bluetooth Low Energy ogThread er nettverksteknologi, er Matter smarthusstandarden som får alt til å snakke sammen. Når enhetene først støtter Matter, smetter de rett inn i smarthjemplattformer som Apple Home, Google Home, Home Assistance, Samsung SmartThings eller andre.

 

Produsentene kan altså sørge for støtte til én standard, og brukeren selv kan velge hvilket økosystem enheten skal brukes i. Enheten integreres i økosystemet uten spesielle huber eller apper – i teorien.

 

For selv om Matter-standarden støtter rundt 40kategorier enheter, er det ikke krav om at hver plattform støtter hver enesteenhetskategori. For eksempel støtter ikke Apple Home robotstøvsugere i skrivende stund, mens Home Assistance gjør det.

 

Vi forbrukere må altså fremdeles sjekke littrundt kompatibilitet, men Matter gjør saken mye enklere enn den var for bare få år siden. Et annet framskritt er at Matter også har en OTA-løsning, med oppdatering av enheter «over-the-air». Målet her er at produsenten av enhetene skal kunne distribuere oppdateringer til dem uavhengig av hvilken smarthusplattform de er koblet til, gjennom en Matter-kompatibel hub og de nettverksteknologiene som Matter støtter.

Flere artikler i denne kategorien