OBOS utforsker fremtidens hjem med Eaton
I oktober gikk startskuddet for OBOS Living Lab – en fullskala testarena for fremtidens boliger på Vollebekk i Oslo
OBOS Living Lab skal utforske hvordan teknologi og nye boformer kan styrke livskvalitet og bærekraft. Prosjektet består av 34 utleieleiligheter på Vollebekk i Oslo.
En viktig samarbeidspartner i prosjektet er energistyringsselskapet Eaton. Selskapet vil de kommende årene levere smarthus med en trådløs infrastruktur til flere OBOS-prosjekter, deriblant boligprosjektene.
Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu
– Det er en stor fjær i hatten å få samarbeide med OBOS om fremtidens boliger. Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene – installert av elektrikere, og gjør det enkelt å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater gjennom trådløse brytere, sensorer eller xComfort Bridge appen, sier Øystein Engebretsen som leder smarthussatsningen til Eaton i Norge. Ørjan Hurv, prosjektleder i OBOS Living Lab, forteller at boligkjøpere stiller stadig større krav til teknologi i boligen, og mener det er viktig at boligutviklere aktivt jobber for å redusere miljøfotavtrykket.
– Derfor har vi knyttet til oss fremoverlente samarbeidspartnere. Sammen skal vi utforske hvordan boliger kan øke livskvalitet, og hvordan vi kan bygge på en mer bærekraftig måte, sier Hurv.
Engebretsen forteller at Eaton-teknologien reduserer både tid og avfall i byggeprosessen. – Med trådløs teknologi slipper man å trekke tusenvis av meter med unødvendige kabler. Vi har utviklet et pre-konfigurasjonsverktøy som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter, både for oss i Eaton, utbygger, entreprenør, elektriker og boligkjøper. Det er viktig for å få smarthjem teknologien ut i storskala og for å gjøre smarte hjem til allemannseie, sier Engebretsen.
Intelligent batteri skal muliggjøre elbillading
I tillegg til å utforske hvordan smarthusteknologi kan gi bedre boopplevelser, vil OBOS sammen med Eaton se på elsikkerhet og hvordan bruk av energilagringssystemer kan muliggjøre elbillading. – Manglende kapasitet i lokale strømnett gjør det problematisk å gi beboere skikkelig tilgang på elbillading flere steder i Norge. Istedenfor å gjøre betydelige oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader. Nettopp dette skal vi teste på OBOS Living Lab, avslutter Engebretsen.