Rotorblader fra vindkraftverk blir parkeringshus Lund
I det nye høyteknologiske området Brunnshög i Lund i Sverige skal rotorblader fra et demontert dansk vindkraftverk bli en del av designet på et bærekraftig og klimasmart fleretasjes parkeringshus.
Rotorblader fra vindkraftverk er laget for å produsere elektrisitet og tåle tøffe værforhold i mange tiår. På samme måte som i flykonstruksjon bruker de komposittmaterialer der materialer som glassfiber, karbonfiber, epoksyharpiks, balsatre, metaller og ulike fyllmaterialer trykkes tett sammen i lag, noe som gjør bladene ekstremt holdbare, men samtidig utfordrende å resirkulere.
Da det kommunale parkeringsselskapet LKP i Lund bestilte et parkeringshus for det nye området Brunnshög, kom arkitekt Jonas Lloyd ved Lloyds arkitektkontor til å tenke på en artikkel han hadde lest om problemet med resirkulering av rotorblader fra vindkraftverk.
– Å ta noe som er helt funksjonelt – uten tvil et av de beste materialene i verden og mer eller mindre uslitelig – og bare grave det ned i bakken er en fryktelig sløsing, mener han. I stedet planlegger han å bruke rotorblader fra Vattenfall sitt nedlagte danske vindkraftpark Nørre Økse Sø for å lage ikke-bærende ytterveggene på parkeringshuset i kombination med grønne vegger basert på pollinatorvennlige planter. Taket skal dekkes av solcellepaneler og batterier skal lagre strøm til elbillading på natten.
– De avkappede rotorbladene er perfekte for parkeringshus der veggene må være åpne av hensyn til risiko for eksplosjon og brann, ifølge arkitekten.
Miljøgevinstene ved å ta i bruk rotorbladene som byggematerial er betydelige: Først og fremst sikrer man gjenbruk av de 23,5 lange rotorbladene, dernest unngår man å benytte seg av andre byggematerialer med mye høyere klimautslipp, som betong eller stål.
Rotorblader kan bli rammer for solcellepaneler, veggpaneler og ski
Vattenfall, Sveriges svar på Statkraft, har allerede nedlagt forbud mot at rotorbladet fra vindturbiner havner på søppelhaugen. De har satt ambisiøse mål om 50 prosent gjenvinningsgrad for rotorblader innen 2025 og 100 prosent innen 2030, og nå er de altså på god vei: Om videresalg ikke er et alternativ arbeider Vattenfall med flere prosjekt der rotorbladene kan gjenvinnes til rammer for solcellepaneler, byggeprodukter (som for eksempel bjelker og paneler), isoleringsmateriell eller til og med ski.
(Kilde: Vattenfall)