Første hovedkvarter i Forsvaret med selvforsynt strøm

6/3/25
Bærekraft
6/3/2025

En viktig brikke mot et helhetlig energikonsept for fleksible og mer selvforsynte leire i forsvarssektoren er på plass på Rygge flystasjon.

Ledelsesbygget på Rygge flystasjon har fått solceller på taket. Initiativet om å gjøre bygget mer miljøvennlig kom fra Luftforsvaret selv.

—Prosjektet er et symbol på at vi ønsker å gjøre mer i Luftforsvaret, sammen med Forsvarsbygg, for å få et bedre miljø og en bærekraftig profil på alt det vi gjør i hverdagen, sier Øivind Gunnerud, sjef for Luftforsvaret.

Første solcelleanlegg på eksisterende bygg


Forsvarssektoren satser på fornybar energi, og må tilpasse seg en verden i rask utvikling. Klimaendringer, teknologisk utvikling og et mer sammensatt trusselbilde endrer hva som skal til for å forsvare Norge og hvem som må samarbeide for å lykkes.

—Det å gjøre eksisterende bygg bærekraftige, blir viktig framover. Dette er det første, og blir en test på tilsvarende framtidige prosjekter, sier Camilla Mathiesen, assisterendedirektør i Forsvarsbygg.

Felles klima- og miljøstrategi setter krav


Forsvarssektoren har en felles klima- og miljøstrategi, som alle etatene har forpliktet seg til. Strategien setter blant annet krav til lavere klimagassutslipp og mer produksjon av energi lokalt. Som en del av dette har ledelsesbygget til Luftforsvaret på Rygge flystasjon fått eget solcelleanlegg. Prosjektet er en viktig brikke mot et helhetlig energikonsept for fleksible og mer selvforsynte leire i forsvarssektoren.

—Det er viktig at vi tar oss tid til å markere noen av de små milepælene, selv om det er mange store miljø- og bærekraftsprosjekter på gang i forsvarssektoren, sier Camilla Mathiesen, assisterende direktør Forsvarsbygg.

Årlig produksjon på 130.000 kWh


Anlegget vil på sikt øke forsyningssikkerheten og beredskapsevnen og vil produsere rundt 130.000 kWh per år, noe som utgjør cirka20 prosent av totalforbruket på bygget. Dette vil gi Forsvaret en årligbesparelse på cirka 170 000-230 000 kroner. Anlegget vil også få batterilagring, noe som vil øke forsyningssikkerheten og beredskapsevnen. Samtidig vil lagringskapasitet av egenprodusert strøm gi en ytterligereøkonomisk gevinst.

Prosjektet på Ryggeer et av flere utviklingsprosjekt og en viktig brikke mot et helhetligenergikonsept i forsvarssektoren. Forsvarsbygg og Forsvaret vil ta med segerfaringer herfra inn i andre prosjekter for å bidra til å redusereforsvarssektorens energiforbruk og direkte klimagassutslipp.

Flere energiprosjekter er i gang


Mye av utviklingsarbeidet på energisiden fremover vil skje på Ørland som er en av sektorens tre bærekraftspiloter. Der vil det skje utprøving av blant annet nye energikonsepter bestående av sol, vind og energilagring fremover.
- Det er en vinn-vinn situasjon. Samtidig som vi påvirker miljøet i positivretning, vil det gi økt operativ evne for oss. Takk til Forsvarsbygg for samarbeidet. Vi ser nå resultater av det vi startet, sier Gunnerud.

Flere artikler i denne kategorien