Thon Partner Hotel Norge halverer strømforbruket

6/8/24
Bærekraft
6/8/2024

Nytt styringssystem, fjernvarme og totalrenovasjon av bygget er blant tiltakene som har gitt størst effekt når det gjelder reduksjon av energiforbruket. Resultatet er at hotellet har gått fra energimerke svak D til sterk A. 

Thon Partner Hotel Norge er et godt eksempel på hvordan investeringer i energieffektivitet kan føre til betydelige reduksjoner i strømforbruket uten å gå på kompromiss med kundeopplevelsen.

Hotellsjef Ina Rismyhr ved Thon Partner Hotel Norge er stolt over oppgraderingene og implementeringen av de energieffektive løsningene.

Hotellsjef Ina Rismyhr er engasjert og stolt når hun forteller om oppgraderingene og implementeringen av de energieffektive løsningene i det gamle, ærverdige og omfangsrike bygget, som rommer i alt 167 hotellrom og 15 kurs- og konferanserom.

- Det hele startet med en totalrenovering i 2020, da var både ledelsen og eierne opptatt av bærekraft og viste villighet til å investere i bærekraftige løsninger. Det gjorde at vi fikk et nytt SD-anlegg, som er koblet mot hotellets bookingsystem. Dette gir oss mulighet til effektiv styring av varmesentralen, kjøling, vifter og lading, forteller Rismyhr.

Det er Schneider Electric som har levert løsninger til hotellet, blant annet Konnex styringsanlegg, og deres partner OneCo, med hovedkontor i Kristiansand, som har stått for montering av løsningene.

Bedrer komforten

- Hvis vinduet på rommet står åpent, vil ikke ventilasjonen fungere. Dersom hotellrommene ikke har belegg, vil det ikke være satt på varme. Idet gjesten sjekkes inn vil oppvarmingen av rommene starte. Kjølingen av rommene kobles ut når gjestene skrur opp temperaturen. Det samme gjelder for de store konferanselokalene, hvor det heller ikke er varme på når lokalene ikke er i bruk. Vi har kun led-lys i hele hotellet, og bortsett fra i foajeen er det bevegelsessensor på lys i alle rom og i de fleste fellesarealer, forteller Rismyhr som er begeistret over de gode effektene:

- Det er et fantastisk system som sparer oss for store strømkostnader.

Vi har en dyktig teknisk sjef som styrer systemene, i tillegg bruker vi et firma, GreenNorway, som overvåker og følger opp om det dukker opp noen "avvik". I forhold til gjestenes opplevde komfort har den økt i takt med tilpasningene. Bevegelsessensorer sørger for behagelig demping og tilpasning av lysstyrke når man legger seg og når man våkner. Romtilpasset ventilasjon er også et viktig bidrag til økt komfort for gjestene våre, sier Rismyhr.

Solceller på taket

I mai i fjor ble det montert 160 m2 med solceller på hotelltaket, som forventes å produsere 55.000 kWh i året

- Fra januar til mai i år har vi redusert CO2-utslipp med 8,5 tonn. Vi skulle gjerne hatt flere solcellepaneler, men vi har dekket det vi kan gitt takets utforming. Det er stas å følge med på egen energiproduksjon, sier Rismyhr.

I mai i fjor ble det montert 160 m2 med solceller på hotelltaket, som forventes å produsere 55.000 kWh i året.

Lønnsom bærekraft

Styresystemer for bygg med integrering av lokale fornybare kilder resulterer både i en økonomisk fordel for eiendomsbesittere og i økt motstandskraft og bærekraft for anlegget, ettersom vedlikeholdet kan skje basert på sanntidsdata fra bygget.

- Våre eiere ser at det er god økonomi i bærekraft og investeringer i energieffektiviserende tiltak, og de viser at de ønsker å satse, sier Rismyhr.

Fra energimerke svak D til sterk A

Tiltakene har til sammen bidratt til at hotellets energimerking har gått fra å være en svak D i 2011 til en sterk A i 2023. Samtidig er strømforbruket halvert fra 2.814.019 kWh i 2007 til 1.426.420 kWh i 2023. Nylig var hotellet nominert til prisen "Årets energismarte bygg"

med den begrunnelsen at hotellet gjennom omfattende renovering og innovative løsninger, inkludert installering av solceller og smart styring av elektrisk lading, har redusert strømforbruket betydelig.

- Å havne i "topp tre-kategorien" er veldig moro. Vi ble også nominert til «Årets Miljøfyrtårn – inspirasjon 2023» Det er en bekreftelse på at vi har tatt riktige grep. Vi ser også at det gode arbeidet og investeringene som er gjort gir positiv oppmerksomhet, og at det blir fanget opp av bransjeaktører og av gjestene våre. De store bookingmonitorene, som Booking.com, rangerer allerede bærekraft og energimerker hotellene i sine systemer. Thon har lange tradisjoner når det gjelder engasjement for bærekraft på kjedenivå, og ressursbesparende løsninger med tanke på fremtiden har alltid vært et viktig mål for oss.

Thon Partner Hotel Norge var tidlig ute med miljøsertifisering, jeg tror vi var det første hotellet som fikk miljøfyrtårnsertifikat. Vi har faktisk det originale sertifikatet fra 1997 hengende i resepsjonen, så vi har alltid ønsket å være et foregangseksempel. Dette arbeidet er like viktig for oss i dag som den gang, avslutter hotellsjefen.

Flere artikler i denne kategorien