Regelverket for elbillading er tydelig
– Regelverket for installasjon av elbilladere har ikke vært endret på en god stund. Det har stått seg godt til tross for utfordringer med testing av utstyr, sier direktør teknisk seksjon Steinar S. Hanstad i NHO Elektro.
På NEKs erfaringskonferanse kom Hanstad inn på viktigheten av god jordfeilbeskyttelse og riktig jordfeilvern. – Enten må det brukes en jordfeilbryter type B eller en A/F sammen med det standardiserte DC-vernet RDC-DD, etter NEK EN 62955. Hvert ladeuttak skal også være beskyttet med et individuelt overstrømsvern i henhold til en av standardene spesifisert i NEK400:2022, sier Hanstad. – Det er viktig å bruke databladene, samsvarserklæringen og annet teknisk underlag fra leverandørene, for å sette seg godt inn i hvilke standarder ladeboksen er i henhold til og hvordan den fungerer. Det er helt avgjørende for å ta rette valg for den aktuelle installasjonen. Utsyr og installasjon virker sammen for å ivareta sikkerheten.
Ansvar for prosjektering og dokumentasjon
– Faglig ansvarlig og elektrikere må sette seg inn i produktet og monteringsanvisningen fra leverandøren. Still gjerne spørsmål til produktleverandørene for å få svar på det du lurer på, og dokumenter det skriftlig. Som elektriker må du gjøre de faglige vurderingene på stedet, samtidig er det viktig å påpeke at det er faglig ansvarlig som har ansvaret for prosjekteringen og dokumentasjon av anlegget. Du kan ikke utelukkende lene deg på hva produsentene uttaler. Produsentene kan uttale seg om sitt produkt og begrensningene og egenskapene for det slik at installasjonen totalt sett blir korrekt, påpeker Hanstad.
Innhent dokumentasjon
Ifølge Hanstad er det viktig at installatører innhenter informasjon/dokumentasjon hos produsentene slik at de kan gjøre riktige valg. – Installasjonene må prosjekteres og valg av løsninger er hver enkelt bedrift ansvarlig for. Her er dialogen med leverandøren viktig for å skaffe seg riktige datablader og underlagsdokumenter på innholdet i elbilladerne. Tiltak kan enten utføres i laderen eller i installasjonen og du må vite hva den inneholder, påpeker han.
Gode og trygge anlegg
På spørsmål om bransjen er sitt ansvar bevisst på dette området, svarer Hanstad:
– De fleste er sitt ansvar bevisst og alle er opptatt av å levere gode og trygge anlegg. Når det er sagt, er det viktig å påpeke hvem som ha ansvaret for prosjektering. Det er faglig ansvarlig som signerer samsvarserklæringen og som står inne for de faglige valgene. Det krever at du som faglig ansvarlig er oppdatert på regelverket. Normalt skrives samsvarserklæring i henhold til FEL (Forskrift om Elektriske lavspenningsanlegg) og siste utgave av NEK400, sier Hanstad. – Er det avvik fra kravene i standarden må det dokumenteres. Mitt inntrykk er at bransjen har satt seg godt inn i hvilke standarder som gjelder. Jeg mener vi har en faglig sterk bransje.
Kraftig vekst
– I 2012/13 begynte elbil markedet i Norge og det har vokst kraftig frem til i dag. Siden den gang har vi jobbet med informasjon til medlemsbedrifter om standardisering, holdt foredrag og kurs på elbil lading. Vi jobber aktivt med standardisering og tolkningen av disse ut i bransjen. Som bransje må vi forholde oss til produsentene og deres datablader. Dette er tillitsbasert forhold der produsentene erklærer at elbilladerne er i tråd med det gjeldene regelverket. Dette kan de gjøre ved å gjøre egne tester og utstede en samsvarserklæring, men de fleste velger å bruke et 3-parts testhus for å verifisere at alt er i tråd med standardene. Når produktene kommer ut på markedet kan Nkom og/eller DSB ta disse ut til markedskontroll. Det er definitivt ikke alle produkter som blir tatt ut til kontroll, så de aller fleste produkter slippes i markedet uten at myndighetene har vært involvert, sier Hanstad. Han kan fortelle at Nkom til nå har testet 7 ladere med kun mindre avdekkede avvik. – Det er positivt og er en indikasjon på at ladeboksene er i tråd med standardene, sier han til slutt.