Kraftig vekst i bruk av batteribanker

6/3/25
Bærekraft
6/3/2025

– Bruk av batteribanker i bolighus og næringseiendommer kommer til å øke fordi flere strømleverandører har gått bort fra sitt tidligere tilbud å lagre energi i skybanker. Dermed kan det åpne seg et marked for kjøp av batterier til å lagre strøm fra solcelleanlegg, sier Fagansvarlig Fornybar i Trainor Ole Michael Holth.

Nedslagsfeltet for slike batterier kan være alt fra bolighus, industri, offshore og fremdriftsmaskineri på skip. – Markedet er stort, men begrensingen er tilgang på nok batterier, sier Holth.

Batterisikkerhet

Batterilagring i hus har vært mye debattert de siste årene, men pris og sikker installering har gjort at flere er usikre på valg av en slik løsning.  

– Når det gjelder batterisikkerhet florerer det mange meninger. De største farene er at Litium-ion batterier som regel har høye kortslutningsstrømmer og høy brannfare, sier Holth. Han kan fortelle at batterier som er kjøpt av en anerkjent norsk leverandør og har BMS installert er trygt. – Slik sett er litium batterier de sikreste vi har i dag.

Både et litium batteri uten godkjent BMS og et blysyrebatteri kan ha en kortslutningsstrøm på flere tusen ampere. Slipper du en skiftenøkkel over polene på batteriet, så smeller det godt, sier Holth.

Teoretisk og praktisk opplæring

På spørsmål om hva som må gjøres for å unngå branner på slike typer batterier, svarer Holth:

– Elektrikere som skal utføre slike installasjoner, må være registrert i Elvirksomhetsregisteret til DSB. Dette er en elektrisk tilkobling, og batterier blir betraktet som AUS (arbeid under spenning), da det ikke er mulig å skru av spenningen på et batteri. Arbeides det med spenning på er det AUS, som stiller krav til opplæring. I 2023 kom oppdatert utgave av NEK EN 50110-1-serien der elektrikerne skal ha dokumentert teoretisk og praktisk opplæring.

Klasseromsundervisning med instruktør Ole Michael Holth.

Kraftige lysbuer

–Ser vi på DC-spenning kan det oppstå kraftige lysbuer. Derfor må elektrikere foreta risikovurderinger og bruke korrekt og lysbuegodkjent verneutstyr. I offshoreindustrien må de og andre som opererer med elektriske anlegg, bruke riktig verneutstyr. Vi anbefaler det samme for de som opererer på land med korrekt bekledning når de arbeider med batteri- og solcelleanlegg i privat og næring der det kan oppstå høye lysbuer, sier Holth.

Gradvis økning i private hjem

Ifølge Holth er det en gradvis økning i bruk av batterier i private hjem og næringseiendommer. – Selv om vi registrerer en økning i bruk av litium-ion batterier, har blysyrebatterier alltid vært i markedet. Det kan også være håndteringsfare selv med blysyrebatterier på 12 volt. Jo større batteribruken blir, jo større er sannsynligheten for at det kan oppstå branner. Vi registrerer også at mange norske bilbrukere har gått over til elektriske kjøretøy, der batteriladere kobles til leilighetskompleks eller hus. Er ikke installasjonen og dimensjonene riktig utført, kan det oppstå uforutsette hendelser. Både bruk av solceller og batterier er relativt nytt i Norge, og mange har kastet seg på bølgen med å installere batterier som opplagring av strøm fra solceller. De fleste forbrukere er ikke klar over at vi har et regelverk i bunn, som beskriver hvem som skal gjøre hva i forbindelse med installasjoner.

Vi må få bort uærlige aktører

– Trainor driver med opplæring av elektro- industri- og offshorebransjen for å øke forståelsen av regelverket. Vi gir dem opplæring i å sikre installasjonen. Enkelte installatørbedrifter ringer oss jevnlig for å få bedre kunnskap om risikovurdering i forbindelse med installasjon av batterier. Jeg frykter at utviklingen på batterier vil bli den samme vi har sett på solcellefronten, der mange ufaglærte har montert dette selv. Det er ikke lov i henhold til forskriftene, da dette kan føre til farlige situasjoner, som kortslutninger og branner. I solcellemarkedet er det mange som monterer anlegg ulovlig. Med økte batteriinstallasjoner kan vi få samme utvikling her. Vi må få bort uærlige aktører som hiver seg på denne bølgen. Min innstendige oppfordring er at industribedrifter og privatmarkedet bruker anerkjente leverandører som er registrert i Elvirksomhetsregisteret. I denne sammenheng er vår rolle som kursveileder for bransjen viktig. Vi hjelper dem med å forstå regelverket slik at de kan håndtere og montere anlegg på en sikker måte, sier Holth til slutt.

Flere artikler i denne kategorien