Redusere strømforbruket til belysning med rundt 90 prosent

6/8/24
Bærekraft
6/8/2024

Glamox hjelper Borås Energi og Miljö AB med å redusere strømforbruket til belysning. Ved å erstatte selskapets eksisterende lysrør med LED-belysning og styring sparer bedriften mer enn 800.000 kWh årlig.

Borås Energi og Miljö AB er et selskap som håndterer avfall og gjenvinning, fjernvarme og vann- og avløpstjenester til rundt 115 000 mennesker i og rundt byen Borås. Selskapet leverer energi og oppvarming fra resirkulering av avfall, og fra biogass gjenvunnet fra behandling av avløpsslam. Det reduserte strømforbruket øker mengden fornybar energi selskapet kan levere til kundene i kommunen, og støtter deres visjon om å gjøre Borås til en sirkulær by.

Opplyst areal på 10.800 kvm

Selskapet har et kraftverk med et opplyst areal på ca. 10 800 kvm utstyrt med fire kjeler, to for konvertering av avfall og to for konvertering av bioavfall. Inntil nylig ble anlegget opplyst av tradisjonelle lysrør. Etter å ha undersøkt alternativer med ulike leverandører, bestemte Borås Energi og Miljö AB seg for Glamox´ LED-belysning med styring og byttet ut sine T8 lysrørarmaturer med rundt 800 Glamox i40 lineære armaturer. I varme områder over kjelene er det i tillegg fem lineære Glamox Mil G2 lineære armaturer, og i det 25 meter høye taket henger fem Glamox Cyberia Hi-Bay-lys. Disse ble valgt fordi de tåler temperaturvariasjoner fra -40 °C til 50 °C. Armaturene er utstyrt med PIR-tilstedeværelsessensorer, og styres ved hjelp av et Glamox Wireless Radio-system som betjenes via et nettbrett. Dette trådløse lysstyringssystemet gjør det også mulig for Borås Energi og Miljö AB å overvåke armaturenes status, i tillegg til strømforbruket.

Behovsstyrt

– Vi har gått fra å ha armaturene våre på hele tiden til å ha lys bare når og hvor det trengs. Det trådløse styringssystemet var enkelt å konfigurere og enkelt å bruke. Vi jobber fortsatt med å optimalisere belysningsregimet vårt. I noen områder har vi for eksempel optimalisert lysene våre slik at de i gjennomsnitt bare er på i 5 eller 10 minutter om dagen. Når det er ferdig, forventer vi en samlet strømbesparelse for belysning på rundt 90 prosent, sier Ronny Sidenvik, energiingeniør i Borås Energi og Miljö AB.

Sparer 400.000 kroner i året på vedlikehold

LED-armaturenes lange levetid har også ført til mindre vedlikehold. Tidligere hentet selskapet inn entreprenører for å gjøre vedlikehold, det kostet dem rundt 500 000 kroner i året. Nå anslår de at kostnaden i år blir på under 100 000 kroner.Ifølge en pressemelding fra Glamox vil utskifting til LED-belysning og styring spare selskapet for samme mengde elektrisitet som forbrukes av rundt 130 husstander i året.

(Kilde: Glamox)

Flere artikler i denne kategorien