Reduserte behovet for kjøpt strøm med 69 prosent

6/8/24
Bærekraft
6/8/2024

Med investering i varmepumper, solceller på kirketaket, smartstyring av strøm i alle rom, etterisolering, samt utskifting av vinduer og bevegelsessensorer for lys, har Fredrikstad Frikirke redusert kjøpt elektrisitet fra 120.000 kWh til 37. 000 kWh i året.

Kirkebygg er ikke kjent for å være i front når det gjelder energisparing og smart styring, derfor skiller Fredrikstad Frikirke seg ut som en “front runner” i energisparingsløpet. Nå er de blitt et foregangseksempel for andre menigheter.

Investerte en million

Fredrikstad Frikirke har investert over en million kroner i energisparende tiltak. Dette inkluderer varmepumper, solcellepark på taket, smartstyring i alle rom, etterisolering, skifte av vinduer og installering av bevegelsessensorer for lys. I 2023 reduserte kirken energiforbruket med 69 prosent som følge av tiltakene. Menigheten har finansiert prosjektet ved hjelp av oppsparte midler, gaver fra medlemmene og et tilskudd fra Den Evangelisk Lutherske Frikirke sitt sentrale utviklingsfond på 300.000 kroner.

PILOT: - Av 80 menigheter i frikirken, har Fredrikstad Frikirke fungert som en pilot for andre, forteller administrasjonsleder Jens Pedersen.

Fra 180.000 til 50.000 kroner i året

– Før vi gjorde disse investeringene, hadde vi et snittforbruk på 118.000 kilowattimer i året. I fjor var vi nede i 36.000 kilowattimer, forteller Jens Pedersen. Han jobber som administrasjonsleder i Fredrikstad Frikirke med hovedansvar for menighetens daglige drift. Pedersen er utdannet elektronikkingeniør, og har vært primus motor for energisparetiltakene. Nå deler han generøst erfaringer med andre frikirker.

Han beregner at strømutgiftene er redusert fra omkring 180.000 kroner til mellom 50.000 og 60.000 kroner i løpet av 2023. Investeringen i energisparende tiltak gir også en annen avkastning. I tillegg til å spare strøm, tjener menigheten penger på å videreselge strøm fra solcellene, som de selv ikke har bruk for.

Små og store tiltak samtidig

- Som menighet handler det grønne skiftet både om økonomi og at vi investerer kirkens innsamlede midler på en klok måte, men også hvordan vi forvalter Guds skaperverk. Vi har ikke gjort noe eksepsjonelt, grunnen til at vi har lykkes er at vi gjorde mange små og store tiltak på en gang, sier Pedersen.

Uforholdsmessig sløsing

Det hele startet i 2021. Frikirken så at de hadde uforholdsmessig høyt strømforbruk, i snitt 120.000 kWt i året.

- Dette var før strømprisene galopperte. Hva kunne vi gjøre for å spare?

Kirkebygget vårt er fra 1988, det første vi gjorde var å bytte vinduer, det var helt nødvendig. Første trinn var å skifte til tre-lags vinduer med aluminiumsrammer. Vi hadde basert mye av oppvarmingen på varmekabler i gulv, med store arealer og et tregt system ble forbruket høyt. Det tok lang tid å få varmen opp til et behagelig nivå, og termostatene var gamle, så vi lot de stå på hele høsten/vinteren. I tillegg gikk mye av gulvvarmen ned i leiren, og ikke opp, så dette var lite effektivt. Trinn 2 var derfor å investere i fire luft-til-luft varmepumper, det er det enkelttiltaket som har gitt mest valuta for pengene, investeringen var 130.000 kroner. Putter du en kW inn får du fem kW ut, grovt regnet. Det har betydd mye for reduksjonen. Trinn 3 var å bytte ut vanlige panelovner med smarte ovner, som jeg styrer via en app. Vi har ganske mange store kirkesaler og stuer, i tillegg til mange smårom, her sto de gamle panelovnene på 22 grader hele året, det trakk forbruket opp. Nå bruker jeg 15 minutter hver søndag på å programmere varmepumper og ovner via appen ut ifra ukens planlagte aktiviteter. Det er vel anvendt tid. I dag bruker vi gulvvarmen relativt lite, men jeg kan styre den også, nå benyttes den kun når det er ekstremt kaldt, sier Pedersen.

Trinn 4 er det som har fått mest oppmerksomhet: Investeringen i solcellepark, som kostet rundt 400.000. I dag har frikirken 102 store paneler på taket, som leverer i overkant av 30.000 kWt i året, det de ikke bruker, selges til spotpris.

- Strømproduksjonen startet sommeren 2022, vi solgte strøm for 10.000 kroner og fikk kreditnota av Fjordkraft allerede samme år, det gir et hyggelig nettobidrag på den totale strømregningen, sier Pedersen.

SELGES TIL SPOTPRIS: I dag har frikirken 102 store paneler på taket, som leverer i overkant av 30.000 kWt i året, det de ikke bruker, selges til spotpris.

Pilot-menighet

Av 80 menigheter i frikirken, har Fredrikstad Frikirke fungert som en pilot for andre, forteller Pedersen.

- Noen har gjort litt, andre ingenting. Nå deler vi våre erfaringer, så andre kan nyttiggjøre seg av dem. Jeg mottar mange telefoner fra andre frikirker, som ber om råd. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe profesjonell hjelp, vi valgte å ikke gjøre det, fordi vi visste at tiltakene vi gjorde ville gi effekt. Så hjelper det å ha bakgrunn som elektroingeniør, med sans for tekniske duppeditter.

Før investeringene ble besluttet og forankret i ledelsen/menigheten, hadde jeg regnet meg frem til effektene av tiltakene. Prognosen var en reduksjon i strømforbruket på 55 prosent, men så ble det 70 prosent i steden. Vi lever stort sett av innsamlede midler, da er det ekstra viktig å forvalte dem på riktig måte for at vi kan drive med vår kjernevirksomhet. Vi er stolte av kirken vår, og det vi har fått til!

Vant “Årets energisparerbedrift”

Fjordkraft inviterte i januar bedriftskundene sine til en uhøytidelig konkurranse: Er din bedrift «Årets energisparer 2023»? Med dette initiativet ønsket de å anerkjenne og belønne en bedrift som har vist enestående innsats i å redusere energiforbruket sitt i løpet av året. En jury, oppnevnt av Fjordkraft, skulle så utpeke en verdig vinner av gratis strøm til en verdi av 5.000 kroner. Responsen lot ikke vente på seg: 25 bedrifter meldte seg på, og etter å ha gått gjennom alle bidragene, ble det klart at Fredrikstad Frikirke utmerket seg med sine innovative og effektive energisparetiltak. Deres dedikasjon til bærekraft og miljøvennlige løsninger imponerte juryen.

- Å bli kåret til Årets Energisparebedrift 2023 oppleves utrolig gledelig, sier administrasjonsleder Jens Pedersen i Fredrikstad Frikirke.

Flere artikler i denne kategorien